Alles over batterijen en onze oplaadbare batterijen

Alles over batterijen en onze oplaadbare batterijen

Batterij Gids - een introductie

Bij het kiezen van een batterij moet je weten welke eisen het product stelt aan batterijtype, spanning en capaciteit.

Batterijtypes

batterijen

Batterijen worden normaal gesproken in twee categorieën verdeeld: primaire en secundaire batterijen.

Primaire batterij

Dit is een wegwerpbatterij die niet opnieuw kan worden opgeladen zodra deze leeg is. Voorbeelden van veel voorkomende primaire batterijen zijn alkaline- en knoopcelbatterijen.

Secundaire batterij

Ook wel een oplaadbare batterij genoemd, kan na elk gebruik opnieuw worden opgeladen en dus opnieuw worden gebruikt. Veel voorkomende secundaire batterijen zijn NiMH (nikkel-metaalhydride) en Li-Ion (lithium-ion).

NiMH is de meest populaire keuze van oplaadbare, cilindrische batterijen van vandaag. Het is een milieuvriendelijke optie, vrij van cadmium, die ook een hogere capaciteit heeft dan wegwerpbatterijen. NiMH-batterijen hebben een uitgangsspanning van 1,2V en kunnen bijna altijd worden gebruikt als vervanging voor normale alkalinebatterijen met een spanning van 1,5V.

Li-ionbatterijen hebben een hoge energiedichtheid en een spanning van 3,2V of 3,7V. Deze kunnen geen batterijen van een andere spanning vervangen, zelfs als ze dezelfde grootte hebben.

Houd er rekening mee dat als uw product een secundaire batterij vereist, deze niet kan worden vervangen door een primaire batterij. Bijvoorbeeld, een op zonne-energie werkend product vereist een oplaadbare batterij, terwijl een LED-lamp voor binnengebruik beide kan gebruiken.

Juiste spanning voor een goede werking

Elektrisch potentiaalverschil (Spanning) wordt gemeten in Volts (V). Verschillende soorten batterijen leveren verschillende spanningen.

  • Een alkaline batterij levert 1,5V.
  • Een oplaadbare NiMH-batterij levert 1,2V.
  • Een oplaadbare Li-ion batterij levert normaal gesproken tussen de 3,2V en 3,7V.

De spanning van een batterij is de belangrijkste waarde die u moet weten om ervoor te zorgen dat uw product goed werkt. Als u per ongeluk een batterij met een hogere spanning dan bedoeld in het product plaatst, loopt u het risico dat het product kapot gaat of zelfs een veiligheidsrisico wordt.

Als u in plaats daarvan een batterij met een lagere spanning plaatst, bestaat er een risico dat het product niet goed werkt.

In de meeste gevallen werkt het echter prima om een 1,5V batterij te vervangen door een 1,2V batterij.

De meeste batterijen zijn gemarkeerd met een nominale spanning. De nominale spanning verwijst naar een volledig opgeladen batterij zonder enige belasting.

Capaciteit

De capaciteit van een batterij verwijst naar de opgeslagen energie binnen de batterij en wordt vaak gemeten in Ah (ampère-uur) of mAh (milliampère-uur). Ampère is de eenheid van elektrische stroom, wat betekent dat de capaciteit van de batterij de maximale hoeveelheid stroom is die de batterij gedurende 1 uur kan leveren.

Bijvoorbeeld, een oplaadbare batterij met een capaciteit van 2000mAh kan theoretisch 2000mA gedurende één uur leveren, 200mA gedurende 10 uur, of 20mA gedurende 100 uur.

Alkalinebatterijen

Alkalinebatterijen zijn tegenwoordig de meest voorkomende wegwerpbatterijen en zijn volledig vrij van milieugevaarlijke metalen. Al onze alkalinebatterijen hebben een hoge capaciteit, ook wel longlife genoemd.

Knoopcelbatterijen

knoopcelbatterij Een knoopcelbatterij is een wegwerpbatterij die op een knoop lijkt en in veel verschillende maten verkrijgbaar is. Voor lithiumbatterijen wordt de grootte vermeld in de naam van de batterij, bijvoorbeeld CR2032 - 20 mm diameter en 3,2 mm dikte. Dit type vindt u bij ons aak terug in ons assortiment kerstverlichting. Vaak ik kaarsen of poppetjes, met een relatief klein LEDje.

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen, of secundaire batterijen, worden gebruikt in onze zonne-energieproducten waar ze door de zon kunnen worden opgeladen. In gewone huishoudelijke verlichting kunnen ze 1,5V wegwerpbatterijen vervangen. Een oplaadbare batterij kan ook worden opgeladen in een oplader voor de bedoelde spanning en batterijtype. Wist u dat wij ook vele oplaadbare batterijen voor solar lampen in ons assortiment hebben?

solar batterijen Oplaadbare batterijen zijn meestal van het type NiMH of Li-ion. NiMH-batterijen zijn populair vanwege hun milieuvriendelijke eigenschappen en hoge capaciteit. Li-ionbatterijen hebben een hogere energiedichtheid en worden vaak gebruikt in elektronica zoals smartphones en laptops. Het is belangrijk om een oplader te gebruiken die geschikt is voor het specifieke type en de spanning van de batterij om oververhitting en beschadiging te voorkomen.

 

Batterij Specificaties

Art Nr Batterij type Aantal  mAh Voltage Oplaad Cycli
478-00-2 AAA 2 600 1,2V 500
478-01-2 AA 2 600 1,2V 500
478-02-2 AA 2 2000 1,2V 500
478-03 14500 1 400 3,2V 2000
478-05 18650 1 2200 3,7V 500

 

In eigenlijk al onze solarlampen worden oplaadbare batterijen gebruikt om energie op te slaan die door de zon wordt gegenereerd. Dit maakt ze ideaal voor buitenverlichting en andere toepassingen waarbij toegang tot het elektriciteitsnet beperkt is.

Een solarlamp bestaat in feite uit 3 onderdelen: een zonnepaneel, een LEDje en een Accu (batterij). De Batterij is het zwakste onderdeel en kan daardoor simpel vervangen worden indien het een A-klasse solar product is.

Bekijk ons assortiment Solar verlichting

Tips en Advies

  • Bewaar de batterijen in hun verpakking tot gebruik. Ze zijn bederfelijk.
  • Meng geen nieuwe en oude batterijen of batterijen van verschillende merken in hetzelfde product.
  • De capaciteit van een alkalinebatterij is afhankelijk van de ontladingsstroom - deze zal hoger zijn bij lage ontlading in vergelijking met hoge ontlading. Voor andere soorten batterijen is het effect van de ontladingsstroom niet zo groot.
  • Vergeet niet altijd de + en - polen in de juiste richting te plaatsen om kortsluiting te voorkomen.
  • Wanneer u een oplaadbare batterij moet vervangen maar er geen met exact dezelfde mAh kunt vinden, kunt u de dichtstbijzijnde vergelijkbare batterij in ons assortiment gebruiken.
  • Oplaadbare batterijen ontladen vanzelf, maar kunnen gemakkelijk opnieuw worden opgeladen.

Veel gestelde Vragen

Zijn batterijen beïnvloed door verschillende temperaturen?

Ja, extreme hitte of kou vermindert de prestaties van de batterij.

Hoe kan ik mijn batterijen langer laten meegaan?

Verwijder de batterijen uit apparaten die een tijdje niet gebruikt zullen worden. Bewaar ze op een droge, geventileerde plaats bij kamertemperatuur, uit de buurt van zonlicht.

Wat wordt bedoeld met levensduur en cyclus?

De levensduur van een batterij beschrijft het aantal volledige ladingen dat een batterij aankan voordat de capaciteit onder een bepaald niveau van de oorspronkelijke capaciteit valt. Dit wordt meestal aangeduid als cycli.

Hoe kies ik de juiste oplader voor mijn oplaadbare batterijen?

Let op het type batterij waarvoor u een oplader wilt kopen, meestal 1,2V NiMH. U kunt zo'n oplader goedkoop vinden in de meeste winkels. Er zijn ook universele opladers die alle soorten batterijen en de meeste maten kunnen accommoderen, maar voor een hogere prijs.

Waar kan ik een lege batterij weggooien?

Batterijen moeten worden gerecycled op aangewezen plaatsen en recyclinglocaties.

Your feelings about the post?