LED verlichting werkt anders dan de traditionele halogeen spots. Waar het dimmen van een gloeilamp of halogeen spot een kwestie is van minder stroom door het lampje sturen is, waardoor het draadje minder gaat gloeien, is het dimmen van een LED lamp een stuk gecompliceerder, omdat je diverse elektronische componenten met elkaar moet laten communiceren.
In sommige gevallen kan het dus ook voorkomen dat u LED inbouwspotjes heeft gekocht, deze netjes volgens onze handleiding heeft aangesloten en dat de lampen dan alsnog beginnen te flikkeren. Dit kan een aantal oorzaken hebben, die in de meeste gevallen makkelijk zijn op te lossen. Lees hieronder een paar van de mogelijkheden voor het flikkeren van LED verlichting.
1. Het minimum wattage van de dimmer wordt niet bereikt
De meeste led dimmers hebben een minimum wattage waaraan moet worden voldaan om optimaal te kunnen functioneren. Als dit wattage niet gehaald wordt, kan het voorkomen dat de lampjes gaan flikkeren. Bij onze 7 – 110W dimmer moet een minimum van 7 watt behaald worden om de spotjes goed te kunnen dimmen.
LED dimmers zijn uitsluitend getest met LED verlichting en ondanks dat er een bepaald minimum wattage staat aangegeven kan het nog voorkomen dat de inbouwspot gaat knipperen. Daarom wordt er altijd aangeraden om iets boven het minimum wattage te zitten. Per dimmer zou je dus rond de 2-10 LED inbouwspots kunnen dimmen.
2. De LED dimmer is niet geschikt voor uw spotjes
Het dimmen van LED verlichting is iets ingewikkelder dan het dimmen van halogeen spotjes. Het is namelijk niet zo dat een dimmer altijd werkt met alle soorten LED verlichting. Zelfs als je een dimmer van een bekende fabrikant koopt, betekent dit niet dat het altijd werkt. Daarom adviseren wij altijd om de dimmer te kopen bij dezelfde winkel of webshop als waar u de LED inbouwspots heeft gekocht.
Als dit niet het geval is dan bestaat er een kans dat de dimmer niet goed werkt en dat de lichten gaan flikkeren of nog erger dat de dimmer doorbrand. Om dit te voorkomen kunt u altijd even contact op nemen met de winkel of webshop waar u de spotjes wilt gaan bestellen. Zij kunnen u passend advies geven over welke dimmer het beste geschikt is voor de spotjes die u wenst te bestellen.
3. Een defect aan de driver
Een andere mogelijkheid dat de spotjes knipperen is omdat de driver van de LED inbouwspot niet helemaal naar behoren werkt. Een defect aan de driver kunt u makkelijk constateren door de niet goed werkende spot aan te sluiten op een driver van een spotje dat wel werkt. Als de lamp dan wel brand, ligt het defect dus aan de driver. Een driver kan bovendien gemakkelijk en snel vervangen worden.